De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, wil dat zijn land zijn volledige verantwoordelijkheid over de Gazastrook opgeeft. De grenscontrole moet volgens hem in handen gegeven worden van de internationale gemeenschap.

De Gazastrook, momenteel geregeerd door Hamas, moet volgens Lieberman een 'gescheiden' en 'onafhankelijke' entiteit worden. Dat heeft de Israëlische krant Yediot Ahronot vrijdag bericht.

Lieberman, lid van de ultranationalistische partij Yisrael Beiteinu, de belangrijkste coalitiepartner van premier Bibi Netanyahu, wil dat de internationale gemeenschap de veiligheidscontrole van goederen en personen die Gaza binnenkomen via het land of de zee op zich neemt.

Bij het bezoek van Catherine Ashton, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, zondag aan Gaza wil Lieberman zijn voorstel op tafel leggen.

Een internationale macht moet de wapensmokkel naar Gaza tegenhouden, staat volgens de krant te lezen in een document van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lieberman wil blijkbaar ook af van de Israëlische verplichting dat alle schepen hun cargo in de Zuid-Israëlische haven van Ashdod laten checken voordat de goederen via het land naar Gaza gebracht worden.

Geen Israëlische, maar internationale inspecteurs zouden in havens in Cyprus en Griekenland die controles moeten uitvoeren, en de haven van Gaza moet opnieuw open.

Hij laat juristen ondertussen uitvlooien welke voorwaarden Israël moet vervullen opdat de internationale gemeenschap erkent dat Israël Gaza niet langer bezet. Of Netanyahu en regeringspartij Likoed achter Liebermans persoonlijke ideeën staan, is niet meteen duidelijk.