Ook Pino de chimpansee en Harry de krokodil wagen zich aan een voorspelling
Foto: afp
Octopus Paul van het Aquarium Sea Life in Oberhausen, wereldberoemd geworden met zijn voorspellingen over het WK voetbal in Zuid-Afrika, heeft concurrentie gekregen. In Estland durven ze de profetische vaardigheid van het weekdier in vraag stellen.

Octopus Paul doet zijn voorspellingen door een mossel uit een van twee glazen bekers te kiezen. Op elke beker plakt de vlag van een land. Zo had hij alle uitslagen van Duitsland juist. Voor de finale tussen Nederland en Spanje pronostikeerde octopus Paul een Spaanse zege.


'Kunnen we hier ook en beter', dachten ze in een Estlandse zoo en dus schotelden ze chimpansee Pino twee zakjes met lekkers voor. Zonder een seconde te aarzelen koos de chimpansee voor het zakje met de Nederlandse vlag.

De verzorgers in Estland wilden toch zeker zijn van hun stuk en zetten ook hun Afrikaans wild zwijn aan het werk. Dat had ruim een kwartier bedenktijd nodig, maar stak uiteindelijk toch ook zijn snuit in een Nederlands gekleurde voederzak.

Partijdig


De test met de aap en het varken, die op vraag van een plaatselijke krant uitgevoerd werd, dreigt echter een maat voor niets te zijn. Geen van beide dieren bleek immers geheel onpartijdig. Chimpansee Pino is geboren in Nederland. Tot 1994 vertoefde hij in de Artis Zoo van Amsterdam. Het Afrikaans penseelzwijn kreeg bij zijn geboorte de naam 'Apfelsin', of 'appeltje van oranje'.

Harry de krokodil

Na Paul de octopus en Pino de chimpansee, heeft nu ook Harry de krokodil zich aan een voorspelling gewaagd.

De 700 kilogram zware kolos kreeg van zijn baasje in het natuurreservaat in het Australische Darwin de keuze uit twee kippen, een bengelend onder een Spaanse vlag, de andere onder een Nederlandse. Volgens Mick Burns twijfelde Harry ongeveer een minuutje en stortte zich daarna onvervaard op het Spaanse kipje.

Van het diertje bleef amper iets over, wat volgens Mick Burns betekent 'dat het een agressieve match wordt die Spanje met 1-0 zal worden.