De Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra pleegde zelfmoord. Dat heeft de politie woensdag gemeld. Het dode lichaam van de ondernemer werd maandagmiddag gevonden in zijn villa in Ubbergen.

Volgens de politie wijzen onderzoek en sectie op het lichaam van Kooistra op zelfmoord. In de woning zijn ook afscheidsbrieven aangetroffen.

De politie concludeert na onderzoek van het handschrift dat de schrijfsels ook daadwerkelijk van Kooistra afkomstig zijn. Over de manier waarop de horecabaas zichzelf van het leven beroofde, doet de politie geen mededeling.

De familie van Kooistra is compleet 'overrompeld' door het nieuws dat hij door zelfmoord om het leven is gekomen. Dat meldde een familielid woensdag. 'We hebben een telefoontje van de politie gekregen en voelen ons overrompeld door het nieuws. Sjoerd was volgens ons niet het type om zelfmoord te plegen. Dat dit er toch achter steekt hadden we absoluut niet verwacht.''

Kooistra was eigenaar van tientallen horecazaken. Maar hij had een huurachterstand van 1 miljoen euro bij Heineken. Naast achterstallige huurpenningen claimde de bierbrouwer nog vele miljoenen aan schulden bij Kooistra. De horecamagnaat lag ook in de clinch met InBev.