Rusland arresteert leider van de opstand in Ingoesjetië
Foto: afp
De Russische Federale Veiligheidsdienst, de vroegere KGB, heeft de leider van de islamistische opstandelingen in de Russische republiek Ingoesjetië Ali Tazijev opgepakt.

Ali Tazijev, beter bekend onder zijn strijdersnaam Magas, is de nummer drie en de militaire leider van het Emiraat van de Kaukasus, de rebellenbeweging die het meeste geweld in de Russische Kaukasus opeist en een islamitisch emiraat wil stichten in heel de regio in Zuid-Rusland.

Ook is hij de leider van de rebellie in Ingoesjetië. Magas wordt beschouwd als het brein achter de aanslag in juni 2009 waarbij de Ingoesjetische president Joenoes-Bek Jevkoerov zwaargewond raakte.

Rusland boekt daarmee een succes in de strijd tegen de rebellen. Die voeren sinds meer dan een jaar een reeks spectaculaire aanslagen uit. Zo vielen bij een dubbele zelfmoordaanslag in de metro van Moskou in maart 2009 nog 40 doden.

De twee oorlogen die Tsjetsjenië verscheurden in de jaren 1990 en 2000, liggen aan de basis van de huidige, islamistisch geïnspireerde rebellie in de Russische Kaukasus.