Veiligheidsraad VN keurt nieuwe sancties tegen Iran goed
Foto: afp
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag nieuwe sancties tegen Iran goedgekeurd.

De resolutie waarmee de vierde ronde sancties werd goedgekeurd werd aangenomen met twaalf stemmen voor. Brazilië en Turkije stemden tegen het voorstel en Libanon onthield zich van stemming.

De VN-resolutie ontzegt Iran 'iedere activiteit met betrekking tot ballistische raketten die in staat zijn kernwapens te dragen'. Verder wordt het Iran verboden te investeren in zaken als uraniumwinning of bepaalde categorieën zware wapens aan te schaffen, zoals aanvalshelikopters en raketten. 

Bovendien is overeenstemming bereikt over een nieuwe lijst van personen en instellingen, zoals de machtige Revolutionaire Garde, die met sancties te maken krijgen, zoals een bevriezing van hun tegoeden.

Turkije en Brazilië waren eerder met Iran een ruil van nucleaire brandstof overeengekomen. De twee landen hoopten dat dit voldoende zou zijn om de zorgen dat Teheran uranium verrijkt voor de productie van kernwapens weg te nemen en nieuwe sancties te voorkomen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, noemde de sancties de zwaarste ooit, maar zei ook dat ze nog steeds niet zo zwaar zijn als verlammende economische maatregelen of een embargo op olieleveringen, de grootste inkomstenbron van Iran.