Van Rompuy spreekt Vlaams parlement toe
Foto: belga
Europees president Herman Van Rompuy is op bezoek in het Vlaams parlement. Hij pleitte er voor zowel grotere economische groei als voor bezuinigingen.

Bij zijn aankomst in het Vlaams parlement weerlegde Herman Van Rompuy in een kort gesprek met de pers de kritiek dat dit bezoek ongelegen zou komen, een week voor de federale verkiezingen. 'Ik ben geen kandidaat voor de verkiezingen en ik heb deze afspraak met mijnheer Peumans gemaakt in tempore non suspecto. Wij dachten niet dat België naar vervroegde verkiezingen zou gaan en ik had gehoopt dat we in Europa niet in een crisis zouden zitten.'

Over de verkiezingen wou de Europese voorzitter verder niet veel kwijt. 'Ik hoop het beste voor mijn partij en verder wil ik mee er niet me moeien', liet hij zich ontvallen. Hij benadrukte wel dat er na de verkiezingen een oplossing moet komen voor BHV en dat op zijn minst de contouren voor een staatshervorming vastgelegd moeten worden.

Ook N-VA, dat in de verkiezingscampagne een koploperspositie inneemt, kwam ter sprake. Over het feit dat de partij verklaart dat België zal verdampen in Europa, zei Van Rompuy laconiek: 'Welkom in Europa, wij zijn ook in volle crisis.'

'Zwakke punten Europa zijn blootgelegd' 

Na het ontvangst gaf Van Rompuy een toespraak, getiteld 'Geen monetaire Unie zonder economische/politieke Unie'. Hij ging onder meer in op het belang van de euro tijdens de financiële crisis. 'Ik durf niet zeggen waar we zonder de euro zouden geëindigd zijn', klonk het.

In ieder geval heeft de nasleep van de financiële crisis een aantal 'zwakke punten' in Europa blootgelegd. Die zwakke punten hebben geleid tot de Griekse crisis en de moeilijkheden rond de euro. 'Dit mag nooit meer gebeuren', benadrukte de Europese president.

Om een herhaling te vermijden, zijn volgens Van Rompuy strengere regels nodig en moet er meer 'preventief en correctief" worden opgetreden. Begrotingsplannen moeten beter opgevolgd worden en lidstaten moeten strenger aangepakt worden als de begrotingsdoelstellingen niet gehaald worden.

Om onze welvaart te beschermen moet Europa werk maken van een grotere economische groei. 'Nu is de groei op lange termijn 1 procent. Dat is onvoldoende om ons sociaal model te handhaven. De groei moet verdubbelen.' Tegelijk moeten de lidstaten durven bezuinigen. Critici vrezen dat die besparingen de economische groei zullen afremmen, maar volgens Van Rompuy is dat niet noodzakelijk zo. Het niet aanpakken van de tekorten zou volgens hem een nog veel negatievere impact hebben.