Google lanceert Belgische gps-applicatie
Foto: Google
Google lanceert vandaag een gps-versie van zijn populaire kaartentoepassing Google Maps. De kaarten zijn gratis, maar je hebt wel een dataverbinding nodig.

De nieuwe dienst, ‘Google Maps Navigation’ wordt in ons land in een beta-versie (publieke testversie) gelanceerd. Met de nieuwe toepassing kan je je smartphone omvormen tot een ‘gratis’ gps-toestel.

Belangrijk detail: de dienst  is alleen beschikbaar voor toestellen die draaien op de Android-besturingssoftware van Google zelf (versie 1.6 of hoger). En dat zijn er nog niet zo heel veel. Gebruikers van de iPhone en heel wat andere toestellen blijven dus op hun honger.

Een ander belangrijk detail is dat je een permanente mobiele dataverbinding nodig hebt om de dienst te gebruiken. De prijs daarvan kan sterk oplopen, zeker als je geen data-abonnementhebt, of als je over je maandelijkse downloadlimiet gaat.

Daartegenover staat dat de nieuwe software toelaat om je smartphone in de wagen als gps-toestel te gebruiken. Je hoeft je geen apart gps-toestel meer aan te schaffen, net zo min als de digitale kaarten. De kaarten worden bovendien door ons permanent up-to-date gehouden, zegt Google.

Google Maps Navigation pakt uit met enkele snufjes:

  • Satellite view: de kaartinfo wordt geprojecteerd op een satellietbeeld dat het ‘echte’ landschap weergeeft, net zoals bij Google Maps.
  • Zoekfuncties: je kan plaatsen opzoeken op adres, naam of categorie. Het programma kan ook bepaalde locaties langs je route opzoeken, net zoals gps-toestellen.

mobile.google.com