De beurzen in Europa tekenden woensdag, voor de eerste keer deze week, een flink herstel op. Het vertrouwen keerde wat terug.

Er was positief (maar weliswaar onbevestigd) nieuws over de Chinese export en bemoedigende taal van Ben Bernanke over de Amerikaanse economie. Ook de euro herstelde en koerste tot boven de 1,20 dollar-koers.

De meeste Europese indices gingen ruim 1 procent hoger. In Brussel eindigde de Bel20 1,5 pct in de plus, in Londen was er een winst van 1,15 pct en de beurzen van Parijs en Frankfurt eindigden zelfs 1,96 en 1,98 pct hoger. De Duitse DAX bereikt net niet de symbolische grens van 6.000 punten.

De Amerikaanse economie zal in 2010 met zo’n 3,5 procent groeien, zei de Amerikaanse centrale bankier Ben Bernanke in een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. Dat bericht bezorgde de Europese beurzen een stevige eindspurt.

De Aziatische beurzen schudden eerder vandaag al het grootste deel van de verliezen af nadat bleek dat de Chinese export in mei van dit jaar de helft hoger was dan een jaar eerder. In april was dat verschil nog maar 30 procent, wat erop wijst de economie in het land zich snel herstelt.

Bekijk het beurzendashboard

Chi-X Europe: meer dan 1.000 Europese aandelen in real-time

Brussel

Ook op Euronext Brussel maakte de Bel20 komaf met een verliesreeks van drie handelsdagen op rij. De Brusselse graadmeter won bij het slot 1,5 procent tot 2.426 punten. De conjunctuurgevoelige aandelen, zoals Umicore (+3,4% tot 24,5 euro), en het financiële trio hoorden bij de sterkste stijgers.

De grootste winst kwam op conto van KBC. De bank-verzekeraar won 4 procent tot 29,73 euro. De voorbije dagen incasseerde KBC forse klappen door zijn blootstelling aan het wankele Hongarije via dochter K&H. Bovendien maakte Hongarije dinsdag bekend dat het een bankentaks wil invoeren om het begrotingstekort dicht te rijden. Ageas won 2,2 procent tot 1,98 euro en Dexia 1,2 procent tot 2,99 euro.

AB InBev (+1,7% tot 40 euro) profiteerde van een koersdoelverhoging bij ING. De analisten van ING haalden de sterkere dollar en het sterke momentum in Brazilië aan als redenen. Eerder op de week verhoogden nog enkele analisten hun prognoses omwille van de wisselkoerseffecten.

Colruyt (-0,1%) was de enige daler in de Bel20. Het aandeel van de retailer-prijsbreker uit Halle staat te boek als ultradefensief. Daardoor blijft het achter bij beurshausses, maar presteert het in tijden van beursstorm beter dan de markt.

Op de brede markt dumpten beleggers het geplaagde Thenergo. Het Antwerpse groenestroombedrijf tuimelde 15,4 procent tot 0,44 euro. Dinsdag legde het bedrijf de boeken neer van Cintras, een vroegere dochter van de verkochte afvalgroep Leysen. Verder heeft de Antwerpse kamer van koophandel ermee ingestemd de wet op de continuïteit van de onderneming, het vroegere gerechtelijk akkoord, toe te passen voor Binergy Ieper, een andere dochteronderneming.

Nyrstar spurtte 6,1 procent hoger tot 8,65 euro. De zinkverwerker kreeg dinsdag een 'kopen'-advies opgeplakt door het Amerikaanse beurshuis BofA Merrill Lynch. Daarnaast raakte eveneens dinsdag bekend dat Nyrstar-topman Roland Junck opnieuw aandelen gekocht. De voorbije 15 maanden kocht Junck 450.000 aandelen tegen een gemiddelde beurskoers van iets minder dan 5 euro. Het gros daarvan verkocht hij weer in mei. Maar recent kocht hij dus opnieuw bij.

Tigenix sprong 4,7 procent hoger tot 1,99 euro. ChondroCelect, het voornaamste geneesmiddel van het Leuvens biotechnologiebedrijf, leidt op lange termijn tot goede resultaten in de behandeling van kraakbeenletsles in de knie. Dat leidt Tigenix af uit een onderzoek op patiënten van vijf jaar.

Euro

De euro is woensdag opnieuw boven de 1,20 dollar uitgekomen. Maandag stond de euro nog op het laagste niveau in vier jaar, toen de koers van de eenheidsmunt onder de 1,19 dollar ging.

Analisten waarschuwen wel dat het nog maar om een klein herstel gaat en geen trendbreuk.

Ook tegenover de meeste andere munten, herstelde de euro woensdag. Eén euro is nu 0,82590 (0,82805) Britse pond waard en 109,99 (109,32) Japanse yen.