VRT staakt  24 uur
Foto: bdw
Bij de VRT is woensdagmorgen om 6.00 uur een 24 urenstaking van start gegaan. De vakbonden protesten op die manier tegen de besparingsplannen bij de openbare omroep.

De VRT zal door de vakbondsactie de komende 24 uur slechts een minimaal programma-aanbod voorzien, dat beperkt blijft tot korte nieuwsuitzendingen, verkiezingsprogramma’s en vervangprogramma’s.

De vakbonden kanten zich tegen de bezuinigingsplannen bij de VRT. De omroep moet tegen 2011 zowat 65 miljoen euro extra besparen. Overleg tussen vakbonden en directie leidde al tot uitzicht op een akkoord over een besparing van ongeveer 43 miljoen euro, maar het resterende gat is volgens de bonden niet dicht te rijden zonder de afbraak van de openbare omroep.

De directie is blij dat de actie op deze ordelijke manier kan verlopen. ‘De vakbonden tonen begrip voor de gemaakte afspraken en voor de invulling van de informatieverplichting en het minimale programma-aanbod’, alus VRT-woordvoerster Brigitte Vermeersch.

De vakbonden hebben een stakingspiket opgesteld aan het Karabiniersplein, maar alle werkwilligen krijgen wel de kans om de VRT-gebouwen te betreden, aldus Vermeersch.

Minimumaanbod

De VRT zal ingekorte journaals van 10 tot 15 minuten uitzenden om 13, 19 en 22.55 uur. Het programma 'Oog in oog' gaat om 20.55 uur van start.

De overige zendtijd zal in de loop van woensdagnamiddag vooral worden ingevuld door kinderprogramma's. 's Avonds zullen ook nog de film 'Because I Said so' en de documentaire 'Kill the Referee' te zien zijn. Het programma-aanbod op Eén en Canvas is identiek.

Ook op de radio wordt voor alle netten dezelfde programmering voorzien. Elk uur zullen ingekorte nieuwsbulletins worden uitgezonden en van 8 tot 9 uur zal het verkiezingsprogramma 'De Ochtend 2010' overal te horen zijn. Tussendoor worden op alle zenders non-stop muziekklassiekers gedraaid.

Reeds opgenomen tv-programma's die voorzien waren voor woensdag 9 juni, maar die door de staking niet zullen worden uitgezonden, zullen later op de week te zien zijn. Het gaat om de programma's Blokken, Stem 18+ en Het Onvoltooide Land.