'Jeugdgevangenis Tongeren is inderdaad probleem'
Foto: belga
De leefomstandigheden in de jeugdgevangenis van Tongeren zijn ondermaats, bevestigt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Hij verwijst naar capaciteitsproblemen en zegt dat er aan de infrastructuur gewerkt wordt.

Vijftien jeugdrechters trokken vandaag aan de alarmbel over de situatie in de jeugdgevangeis van Tongeren. 'Het is hallucinant hoe jongeren daar opgesloten worden. Dat mogen we niet aanvaarden', zeggen de rechters.

Minister De Clerck geeft toe dat er een capaciteitsprobleem is. 'Het is dan ook de bedoeling dat in de toekomst alleen maar jongeren in Tongeren terechtkomen die door de rechter uit handen gegeven worden.'

Binnenkort komt er in Franstalig België een nieuwe instelling bij waardoor in de instelling van Everberg meer ruimte vrijkomt, zegt De Clerck. Zo kan Tongeren als reserve-instelling gebruikt worden voor de zwaarste gevallen die door de jeugdrechter uit handen gegeven worden.

'Afschuwelijk'

'De omstandigheden waarin we dezer dagen jongeren opsluiten in Tongeren, zijn afschuwelijk', zegt Joëlle Danckaerts, een van de jeugdrechters die vorige vrijdag op bezoek waren in Tongeren. 'Jongeren, ook opgesloten jongeren, moeten zich kunnen uitleven. Ze moeten kunnen sporten. In Tongeren is daar nergens ruimte voor, op een kleine fitnessruimte na. De jongeren zitten er noodgedwongen heel veel in hun cel. Zelfs de wandeling van de gevangenis is al sinds februari gesloten. Jongeren kunnen alleen buiten in een zogenaamde leeuwenkooi, amper groot genoeg om er een pingpongtafel te plaatsen.'

De Clerck belooft dat de infrastructuur in Tongeren zo snel mogelijk zal worden aangepast. Voor de zomer moet de buitenruimte helemaal klaar zijn voor gebruik.