Italiaanse regering boycot Cannes wegens kritische film
Foto: rr
De Italiaanse minister van Cultuur heeft zaterdag gezegd dat hij niet naar het filmfestival van Cannes gaat, omdat daar de film 'Draquila' is geselecteerd, een kritische film over de aardbeving in het Italiaanse L’Aquila in april 2009.

Volgens minister Sandro Bondi gaat het om propaganda. Bondi zei ook dat de film 'de waarheid en het hele Italiaanse volk aanvalt'.

De film 'Draquila - l’Italia che trema' (Draquila - Italië beeft), is een werk van Sabina Guzzanti, die gespecialiseerd is in politieke satire. De film maakt deel uit van de officiële selectie, buiten competitie, van het filmfestival van Cannes. De cineaste hanteert in de film een stijl die sterk doet denken aan die van haar Amerikaanse collega Michael Moore.

Bij de aardbeving in L’Aquila op 6 april 2009 raakte de middeleeuwse stad verwoest. Er vielen 308 doden en 80.000 inwoners werden dakloos. Ze moesten maandenlang in tenten overleven. Meer dan een jaar later is de schade nog steeds enorm.

De filmmaker klaagt de corruptie en het machtsmisbruik na de ramp aan. 'Met de film wil ik doen nadenken over de uitwassen van de beleidsmakers in dit land', verklaarde Guzzanti eerder op de website