Adam Giza overgebracht naar Polen
Foto: rr
Adam Giza, de Pool die in 2008 tot twintig jaar cel werd veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op Joe Van Holsbeeck, is vandaag overgebracht naar Polen. Hij zal daar de rest van zijn straf uitzitten.

De Pool Adam Giza kreeg op 23 september 2008 twintig jaar cel van het Brusselse assisenhof voor zijn aandeel in de moord op Joe Van Holsbeeck. Die werd op 12 april 2006 in het Brusselse Centraal Station doodgestoken omdat hij zijn mp3-speler niet wilde afgeven. Giza werd in Polen gevat en aan ons land overgeleverd op voorwaarde dat hij zijn straf in Polen zou uitzitten. Het regime is in Polen veel zwaarder dan in België en Giza kan er niet na één derde van zijn straftijd vrijkomen.

Giza betwistte zijn overlevering bij de Brusselse kortgedingrechter omdat zigeuners in Poolse gevangenissen zwaar gediscrimineerd en mishandeld zouden worden. Die kortgedingrechter gaf hem gelijk, maar het Brusselse hof van beroep deed dat niet.

Adam Giza tekende geen voorziening in Cassatie aan tegen deze uitspraak. Na overleg met de gerechtelijke autoriteiten heeft de minister van Justitie Stefaan De Clerck meteen tot overbrenging van Adam Giza beslist. Dat is woensdag gebeurd.