De belangrijkste bedrijfsresultaten van vrijdag 16 april.

Meer omzet voor Arseus in eerste kwartaal

Arseus, leverancier van diensten en producten aan apothekers, tandartsen en ziekenhuizen, heeft in het eerste kwartaal 7,4 procent meer omzet geboekt (96,8 miljoen euro). Dat was iets minder dan de 97,4 miljoen euro die analisten hadden verwacht. Het bedrijf van gedelegeerd bestuurder Ger van Jeveren bevestigt de omzetprognose voor het volledige boekjaar: een groei van 5 tot 10 procent. De bedrijfswinst zou mogelijk nog sterker groeien.

Het bedrijf, met noteringen aan de beurs in Brussel en Amsterdam, maakte geen nieuws bekend over eventuele overnames. Bij de publicatie van de jaarcijfers in maart liet Arseus weten 75 miljoen euro klaar te hebben voor overnames. De aandacht zou vooral uitgaan naar de versterking van Fagron.

Banc of America is weer winstgevend

Bank of America heeft na twee negatieve kwartalen opnieuw winst geboekt. De grootste bank en kredietverstrekker in de VS sloot de eerste drie maanden van 2010 af met een nettowinst van 2,834 miljard dollar, of 28 cent per aandeel.In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 2,814 miljard dollar, toen de bank nog hoge belastingen droeg voor de ontvangen staatssteun.

Het resultaat is beter dan analisten hadden verwacht. Zij hadden gerekend op een winst van 10 dollarcent per aandeel. Het omzetcijfer liep 10,6 pct terug tot 31,969 miljard dollar, maar lag toch boven de analistenverwachtingen van circa 27,9 miljard.

CEO Brian T. Moynihan toonde zich optimistisch. "2010 lijkt het jaar van de krediethervatting te worden. Onze resultaten weerspiegelen de graduele verbetering van de economie".

Smartphones trekken Sony Ericsson uit het rood

Gsm-fabrikant Sony Ericsson heeft in het eerste kwartaal opnieuw winst gemaakt dankzij de invoering van smartphones bij het concern. De nettowinst kwam uit op 21 miljoen euro, tegenover een verlies van 293 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet zakte met 19 procent tot 1,4 miljard euro.

Volgens topman Bert Nordberg hadden de nieuwe modellen een positieve uitwerking, naast het effect van de herstructureringsmaatregelen. Sony Ericsson verkocht de eerste drie maanden 10,5 miljoen toestellen, ongeveer een kwart minder dan vorig jaar. Maar de doorsneeprijs per toestel ging wel de hoogte in (+12 pct) tot 134 euro. Voor het volledige boekjaar verwacht het bedrijf "een lichte groei" voor de sector.

Animatiefilms geven Mattel duwtje in de rug

Speelgoedfabrikant Matttel heeft in het eerste kwartaal van 2010 opnieuw zwarte cijfers geschreven. Een betere verkoop van puzzles, spellen en filmhelden vijzelden de omzet 12 pct hoger tegenover vorig jaar tot 880 miljoen dollar. In plaats van 51 miljoen dollar verlies werd 25 miljoen dollar winst behaald. D

Vooral de helden uit de animatiefilms 'Toy Story' verkochten vlot, net als de prinses-poppen uit de Disney-films. Ook klassiekers zoals 'Barbie', 'Machtbox' of de afstandsbediende wagens van 'Tyco' verkochten beter dan vorig jaar. 

Volkswagen verkoopt kwart meer wagens


De Duitse autogroep Volkswagen heeft in de eerste drie maanden van 2010 de wereldwijde verkoop met bijna een kwart zien stijgen tegenover vorig jaar. Het concern leverde in totaal 1,73 miljoen wagens. Volkswagen kende vooral in China een sterke jaarstart.

De verkoop van het kernmerk Volkswagen steeg met 27 procent tot 1,11 miljoen. Op de thuismarkt Duitsland nam de verkoop met 1,2 procent toe tot 254.400 auto's.Naast Audi en Skoda kende ook Seat een hogere verkoop. Van het Spaanse zorgenkind werden in het eerste kwartaal 88.300 wagens (+15 pct) verkocht.