CDH wijst voorstellen Dehaene af
Foto: © EPA
Voor het eerst sinds Jean-Luc Dehaene aan zijn oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde werkt, is de discretie doorbroken. Op de website van La Libre Belgique noemt CDH de voorstellen van Dehaene ‘totaal onvoldoende’.

Gevraagd naar de vorderingen van de onderhandelingen antwoordde Michel Konen, de directeur communicatie van CDH, dat de voorstellen die nu op tafel liggen 'compleet onvoldoende zijn voor de Franstaligen'. Details over de inhoud van de voorstellen gaf Konen niet.

Maar volgens La Libre zou Dehaene denken aan 'oplossing D' om de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde verteerbaar te maken voor de Franstaligen. Mogelijke pistes zijn rechtstreekse verkiezingen van de burgemeesters uit de faciliteitengemeenten. De federale regering zou bevoegd worden voor de faciliteitengemeenten, waardoor de neutraliteit van de gemeenten gegarandeerd zou zijn en Franstaligen zouden zich kunnen verdedigen voor de rechtbanken van Brussel of Nijvel.

Waarschuwing aan Dehaene

De Franstalige christendemocraten doen ook een oproep aan de andere Franstalige partijen om geen barsten toe te laten in het Franstalig front en als één man naar de onderhandelingen te trekken. De uitspraken lijken dan ook vooral bedoeld als waarschuwing aan het adres van Dehaene.

Tot op vandaag heeft Dehaene alleen bilaterale gesprekken gevoerd en hebben de verschillende partijen nog niet samen aan tafel gezeten, zo is vernomen bij een Franstalige bron. Vóór de paasvakantie zouden de Franstalige partijen wel al samen gezeten hebben.

Oplossing na paasvakantie

Ondertussen wordt druk gespeculeerd over het multilaterale overleg. Premier Yves Leterme, die officieel niet bij het overleg betrokken is, is minstens tot dinsdag in Washington. Didier Reynders, vicepremier en voorzitter van MR, zou vanaf donderdag tot en met zondag deelnemen aan de Ecofin-raad in Madrid. Verschillende media schuiven daarom woensdag naar voren als mogelijke vergaderdag. Bij verschillende Franstalige partijen klinkt het dan weer dat er pas volgende week overlegd zal worden.

Dehaene moet uiterlijk tegen het einde van de paasvakantie met een oplossing naar buiten komen.