Dehaene blijft geloven in oplossing B-H-V
Foto: © EPA
Jean-Luc Dehaene blijft ervan uitgaan dat er een einde komt aan de nieuwste communautaire crisis in ons land. Dat heeft hij gezegd in ’Europe Hebdo’, een uitzending van de Franse parlementaire zender LCP.

Dehaene, die uitgenodigd was als Europees parlementslid (EVP), werd tijdens het interview meteen geconfronteerd met "de spanningen tussen de gemeenschappen in België".

Volgens de oud-premier is er niet onmiddellijk reden voor Europese paniek rond de Belgische communautaire problemen. "Die zijn er sinds het bestaan van België altijd al geweest, en om de tien jaar lopen die spanningen dan weer wat hoger op. Maar we raken er ook telkens weer uit", volgens de koninklijk opdrachthouder, die gelooft dat het nu niet anders zal zijn.

Voorts wilde Dehaene niet meer commentaar kwijt over zijn (BHV-)missie. "Ik tracht mijn missie met voorstellen voor een oplossing tot een goed einde te brengen en we zien dan nog wel", was hij kort.

Toen de journaliste Dehaene een reactie vroeg op "discriminerende praktijken die binnen Europa toch als schokkend kunnen overkomen", onderbrak hij meteen en herhaalde hij dat hij geen commentaar zou geven. Toch voegde hij er nog aan toe dat een en ander "kan vergeleken worden met wat de Franstaligen doen in Québec om hun taal te verdedigen". Volgens Dehaene kent België een "vergelijkbare problematiek" met wat er in Canada gebeurt.

Jean-Luc Dehaene wordt als koninklijk opdrachthouder met de missie voor een BHV-oplossing geacht rond te zijn tegen het einde van de paasvakantie.