Een 15-tal leden van Lijst Dedecker hebben maandagmiddag een bezoek gebracht aan de woning van koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene in Vilvoorde. De LDD-leden hadden een vijgenboom bij die ze aan echtgenote Celie Dehaene hebben afgegeven.

Dehaene werkt aan een oplossing voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, maar volgens de LDD komt die oplossing te laat en zal ze van de Vlamingen een hoge prijs vragen.

'Jean-Luc Dehaene had zijn oplossing tegen Pasen moeten klaarhebben en is er dus te laat mee', zegt Wim Wouters, regiovoorzitter van Lijst Dedecker. 'Bovendien is het nu al duidelijk dat hij onderhandelt over een prijs die de Vlamingen zullen moeten betalen. Jarenlang heeft de CD&V volgehouden dat er geen toegevingen zouden gedaan worden maar sinds Yves Leterme de smaak van de macht te pakken heeft, doet hij de ene na de andere.'

Volgens LDD dreigt de splitsing van BHV een voorwendsel te worden om de verdere staatshervorming te blokkeren en de zogenaamd verworven rechten van de Franstaligen te betonneren. 'Dat terwijl het Vlaams Parlement de krijtlijnen voor die staatshervorming duidelijk heeft vastgelegd. Een verregaande fiscale autonomie voor Vlaanderen en de mogelijkheid om de Vlaamse gezondheidszorg, sociale zekerheid en arbeidsbeleid zelf aan te sturen.'

LDD pleit ook voor een Vlaams politioneel en justitieel beleid en meer respect voor de Vlamingen in hun hoofdstad Brussel.