De voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft dinsdag de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzekerd dat het Congres 'aan de kant van Israël' staat. De betrekkingen tussen beide landen zijn momenteel relatief gespannen.

"Wij, in het Congres, staan aan de kant van Israël", zei Pelosi, die samen met John Boehner, de fractieleider van de Republikeinen, Netanyahu ontving in het Capitool. "Het is een punt waarover we een verbintenis hebben over de partijgrenzen heen. De lange vrienschap tussen de Verenigde Staten en Israël is gebouwd op gemeenschappelijke waarden: democratie, pluralisme en vrijheid. En de gemeenschappelijke hoop op vrede en veiligheid voor onze kinderen."

De betrekkingen tussen Washington en Israël staan momenteel onder druk. De bouw van Joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem zorgt voor wrevel in Washington, dat vreest voor de vredesdialoog.

Dinsdag werd nog een rapport vrijgegeven van het Macro Centre for Political Economics, waaruit bleek dat tussen 2004 en 2008 6.657 nieuwe gebouwen bijkwamen in nederzettingen op de Westoever, Oost-Jeruzalem dus niet inbegrepen. De jongste 40 jaar werd er volgens het onderzoekscentrum uit Tel Aviv 17,4 miljard dollar gespendeerd aan gebouwen.

Netanyahu bleef vastberaden over de kwestie Jeruzalem, maandag in Washington, waar hij sprak op een congres van AIPAC, de grote Israël-lobby in de VS. Hij zei dat "Jeruzalem geen nederzetting is", maar de "hoofstad van Israël".

De Israëlische premier was dinsdag verheugd over de steun van het Congres en zei dat het "ten zeerste geapprecieerd" werd door het Israëlische volk. Netanyahu wordt dinsdagmiddag ontvangen door president Barack Obama.