Defecte dweilmachine zorgt voor slapstick in Vancouver
Foto: EPA
Voor de tweede dag op rij zorgde een defecte dweilmachine voor chaos in het Richmond Olympic Oval. Opnieuw raakte één van de twee dweilmachines defect. Hierdoor moesten oneffenheden op het ijs zelfs lange tijd met de hand weggewerkt worden. Door het uitvallen van de dweilmachine beschikt de organisatie op de derde dag nog maar over één ijsmachine, waardoor het dweilschema ernstige vertraging oploopt.

Normaal gesproken wordt de ijsvloer met twee machines in iets meer dan een kwartier hersteld. De laatst overblijvende machine doet er nu meer dan een half uur over.

De afgang voor de organisatie was even later compleet. Er werd een derde dweilmachine, nu van het merk Olympia in plaats van de gebruikelijke Zamboni’s, tevoorschijn gehaald. Maar het toestel bleek niet goed te zijn afgesteld. Hierdoor moest de machine tot twee keer toe opnieuw het ijs op.

De defecte dweilmachines zorgen voor te veel water op de baan waardoor de kwaliteit van de ijsvloer zichtbaar daalt. Even dreigden alle deelnemende landen er zelfs mee om de schaatscompetitie te staken. Topoverleg tussen ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta, de wedstrijdleiding en coaches was nodig om de competitie te hervatten.

De organisatie van de Winterspelen laat uit voorzorg een dweilmachine uit Calgary invliegen. De wedstrijdleiding hoopt bovendien dat de twee defecte dweilmachines vandaag hersteld kunnen worden.