'Tweeverdieners moeten meer betalen voor dienstencheques'
Foto: © BDW
Tweeverdieners zullen meer moeten betalen voor dienstencheques. Dat stelde sp.a-politicus Frank Vandenbroucke zondag tijdens een debat in De Zevende Dag (Eén).

Europarlementsleden Ivo Belet (CD&V) en Dirk Sterckx (Open Vld) erkenden dat er iets kan gebeuren, maar de dienstencheques zijn al tweemaal duurder geworden en de tweeverdieners zijn de motor van de economie, waarschuwde Sterckx. Voor Belet kan er gesleuteld worden aan de fiscale aftrek voor deze categorie.

Vandenbroucke benadrukte dat hij tevreden is over het systeem van dienstencheques. "We hebben de prijs destijds kunstmatig laag gehouden om het zwartwerk kapot te krijgen", aldus de oud-minister, die absoluut niets zag in het idee van cdH-vicepremier Joëlle Milquet. Zij bepleit een verlaging van de prijs voor de lage inkomens.

Het voormalige sp.a-kopstuk herhaalde ook zijn analyse dat er een grotere inspanning dan onder Dehaene in de jaren negentig nodig is om de begroting tegen 2015 in evenwicht te krijgen.

Destijds moest het primair saldo in vijf jaar tijd met drie procent omhoog, terwijl nu vijf procent in drie jaar tijd gerealiseerd moet worden. "Inzake begroting zitten we vandaag in de Europese middenmoot, maar op sociaal vlak willen we een topprestatie neerzetten", vatte Frank Vandenbroucke het samen.

Belet en Sterckx waren het in grote lijnen eens met de analyse die Vandenbroucke eerder deze week naar buiten bracht, maar Ivo Belet mist er perspectief in, verwijzend naar de mogelijke opbrengst van de participatie in BNP Paribas. Dirk Sterckx erkende dan weer dat "we boven onze stand leven".