Vermiste Belg in Haïti dood teruggevonden
Foto: rr
Philippe Dewez, de 62-jarige Belg die nog vermist werd na de zware aardbeving in Haïti, is dood teruggevonden. Dat hebben premier Yves Leterme en vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere vernomen.

Dewez, een ingenieur uit Namen, bevond zich op het moment van de aardbeving in het VN-gebouw in Port-au-Prince. Zijn auto werd al enkele dagen geleden voor het verwoeste gebouw aangetroffen, maar zijn lichaam is nu pas teruggevonden onder het puin.

Dewez, die al tientallen jaren in Haïti leefde, was onlangs door de Haïtiaanse president René Préval benoemd tot raadgever en had een bureau op de vierde verdieping van het VN-gebouw. Zijn vrouw, de Spaanse Nieves Alvarez, werkte voor Unicef in Haïti en slaagde erin om op het nippertje het gebouw te ontvluchten. Sinds de ramp hield ze onafgebroken wacht voor de ingestorte constructie. Ook haar drie zonen waren inmiddels afgereisd naar het getroffen land om hun vader te zoeken. 

De Belgische regering betuigt zijn medeleven aan de familie, vrienden, collega's en nabestaanden van Dewez. Ons land zal alle praktische en administratieve maatregelen nemen om de repatriëring van het stoffelijk overschot mogelijk te maken, luidt het.

Philippe Dewez was de enige officiële vermiste Belg. Buitenlandse Zaken heeft wel nog 86 andere Belgen niet kunnen lokaliseren, maar het beschikt over te weinig concrete informatie om er zeker van te zijn dat ze in Port-au-Prince of in de buurt van de hoofdstad verbleven. Van de 168 Belgen die wel al gelokaliseerd zijn, hebben er 83 Haïti al kunnen verlaten.

Mogelijk nog 1 Belg vermist

Het crisiscentrum van de FOD Buitenlandse Zaken gaf dinsdag nog cijfers over de Belgen betrokken bij de aardbeving in Haïti.

  • 193 Belgen werden al gelokaliseerd. 100 van hen hebben het land kunnen verlaten. 4 landgenoten zijn gewond en 1 landgenoot is overleden
  • 33 Belgen zijn nog niet gelokaliseerd. Van 32 mensen ontbreekt informatie om hen te kunnen lokaliseren. 1 persoon van wie wordt aangenomen dat het een Belg is, is nog altijd vermist.