Eilandstaat Nauru erkent Abchazië
Foto: afp
Nauru, de kleine eilandstaat in de Stille Oceaan, erkent de onafhankelijkheid van Abchazië, een separatistische regio in Georgië. Rusland heeft die erkenning wel afgekocht. Nauru, een van de kleinste landen ter wereld, heeft daarvoor een lening van 50 miljoen dollar gekregen. Dat berichtten media in Moskou dinsdag.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Abchazië en Nauru ondertekenden dinsdag verdragen over het aanknopen van diplomatieke betrekkingen, zo meldde het agentschap Interfax vanuit de Abchazische hoofdstad Soechoemi aan de Zwarte Zee.

Rusland erkende de separatistische Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië vorig jaar. Voorlopig waren alleen Venezuela en Nicaragua gevolgd. De Europese Unie en de Verenigde Staten zien Abchazië en Zuid-Ossetië nog steeds als delen van Georgië.

Een delegatie uit Nauru was vorige week al ontvangen door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Commentatoren beschouwden die ongewone ontmoeting als een teken van de frustratie van Moskou over het feit dat nauwelijks een land gevolgd is in de erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië. Rusland zou nu hopen met geld nog meer landen over de streep te trekken.

Moskou ging tot de erkenning over in de nasleep van de oorlog met Georgië in augustus 2008. Als motivatie wees het er onder meer op dat het westen ook de onafhankelijkheid van Kosovo erkend heeft.