Resten van een bom gevonden na treinramp Rusland
Foto: © DENIS SINYAKOV

Onderzoekers van het Russische parket hebben resten van een bom gevonden op de plaats waar vrijdagavond een trein ontspoorde op het traject tussen Moskou en Sint-Petersburg. Bij de aanslag vielen 27 doden. Een 100-tal mensen raakte gewond. Onder hen bevinden zich ook twee Belgen.

'Volgens een voorlopige balans werden minstens 27 personen gedood en meer dan honderd verwond', aldus het communiqué van het parket. Eerder hadden Russische media gewag gemaakt van minstens 39 doden. Er zijn nog 18 mensen vermist.

Onder de gewonden bevinden zich twee Belgen. Zij waren op weg naar Sint-Petersburg om familie te bezoeken. Ze verkeren niet in levensgevaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Moskou deelde al mee dat er ook buitenlanders op de trein zaten.

Aanslag

Tussen Alesjinka in de regio Tver en Oeglovka in de regio Novgorod ontspoorden drie of vier treinstellen van de Nevski Express. 'Twee wagons lagen compleet ondersteboven. Sommige mensen waren verpletterd onder het metaal', zei één van de passagiers tegen de nieuwszender Vesti.

Na de bomaanslag ontplofte op de plaats van het ongeval nog een explosief. Niemand raakte gewond, zei een chef van de spoorwegen zaterdag aan het persbureau Interfax. De springstof was om een onduidelijke oorzaak niet volledig tot ontploffing gekomen. De reddingsoperatie kon worden voortgezet.

Volgens de woordvoerder van het onderzoeksteam, Vladimir Markine, gaat het zeker om een terroristische aanslag. 'De onderzoekers van het Russische parket hebben de resten ontdekt van een explosief en in beslag genomen.' De Russische geheime dienst FSB schat dat de bom meer dan zeven kilogram TNT bevatte.       

Het parket sluit niet uit dat het aantal doden nog stijgt. Het lot van zeker achttien personen is voorlopig nog onbekend, zei de Russische minister van Gezondheid Tatyana Golikova aan journalisten. Op de trein zaten 663 passagiers in 14 wagons.

Verantwoordelijkheid

Wie achter de aanslag zit is nog niet duidelijk. Via een bericht op het internet eiste een rechts-radicale groep de aanslag op, maar een woordvoerder van de politie twijfelde of dit ernstig te nemen was.

De Nevski Express verbindt Moskou met Sint-Petersburg en is een van de drukste treinverbindingen van Rusland. In 2007 ontspoorde op dit traject een trein na een bomaanslag. Daarbij raakten dertig mensen gewond. Tsjetsjeense rebellen en ultranationalistische Russische bewegingen werden toen genoemd als mogelijke daders.