Duitse minister Jung neemt ook ontslag
Foto: afp

De Duitse minister van Tewerkstelling Franz Josef Jung (CDU) is afgetreden. De vroegere minister van Defensie bood vrijdag aan bondskanselier Angela Merkel zijn ontslag aan.

Jung was minister van defensie toen de aanval werd uitgevoerd. De krant Bild plaatste beelden uit video-opnamen die toonden dat bij de aanval waarschijnlijk burgers zijn omgekomen en schreef later dat video's in Duitse handen waren op het tijdstip dat Jung volhield dat er geen burgerslachtoffers waren gevallen. Jung liet vrijdag weten af te treden om 'politieke verantwoordelijkheid' te nemen voor het feit dat hij niet tijdig op de hoogte was van de inhoud van de militaire verslaglegging over het incident.

‘Ik neem de verantwoordelijkheid voor de manier waarop defensie de minister informeerde over de gebeurtenissen op 4 september in Kunduz’, aldus Jung in een korte verklaring.

Jung zei donderdag in een debat in de Bondsdag dat de inspecteur-generaal hem in oktober om toestemming had gevraagd zijn rapport naar de NAVO te sturen. Jung zei Schneiderhan dat hij zijn rapport mocht opsturen, maar de minister vroeg daarbij niet om een exemplaar voor zichzelf. Hij hield dan ook vol dat hij niet op de hoogte was van de inhoud van het rapport en dat hij de volksvertegenwoordiging daarover juist had geïnformeerd.