De internetpetitie voor het behoud van de Leuvense bioscoop Studio heeft al meer dan 6.000 handtekeningen verzameld. Studio kondigde onlangs aan dat het na 41 jaar de deuren sluit.

De initiatiefnemers van de petitie vragen dat het Leuvense stadsbestuur een initiatief neemt om Studio te redden. Ze wijzen naar buitenlandse voorbeelden van steden die investeren in een bioscoop, al dan niet in het kader van een publiek-private samenwerking.

Studio had bij filmliefhebbers altijd een goede reputatie omwille van de aandacht voor de betere film. In de petitie wordt er ook op gewezen dat Studio onderdak bood aan de talrijke filmfestivals die de afgelopen jaren van start gingen in Leuven zoals het Holebifilmfestival, het Afrika Filmfestival, Docville, het Kortfilmfestival, het Latijns-Amerikaans Filmfestival, en dat deze festivals samen met Studio dreigen te verdwijnen. Ook oppositiepartij Open VLD Leuven vroeg zondag een initiatief van het stadsbestuur om deze festivals te redden.

Studio baat momenteel nog bioscopen uit in Leuven, Geel en Koksijde. Afgelopen zondag sloot de groep na dertig jaar haar bioscoop in Diest. Wat er met het Leuvense bioscoopcomplex in de Burgemeesterstraat zal gebeuren is nog onduidelijk. De administratie van Studio wordt opgesplitst over de bioscopen in Koksijde en Geel. Het centrale kantoor verhuist naar Tervuren.