Ex-minister Anciaux pareert kritiek van Erwin Mortier
Foto: rr
Tussen 1999 en 2009 zijn de Vlaamse middelen voor letterenbeleid met '1.150 procent' gestegen. Dat zegt gewezen Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (SP.A) in een reactie op kritiek van auteur Erwin Mortier.

Nadat hij eerder deze week de AKO-literatuurprijs had gewonnen, haalde Mortier in het Canvas-programma Phara uit naar gewezen minister van Cultuur Bert Anciaux. Volgens Mortier was er sinds het aantreden van Anciaux 'geen eurocent extra' naar het letterenbeleid gegaan.

Anciaux weerlegt die kritiek. 'Erwin Mortier is een knap auteur. Van cijfers kent hij echter niets', zo staat te lezen op de blog van de ex-minister. 'Deze kwakkel wil ik niet blauw blauw laten'. Hij zet de cijfers op een rijtje: 'Toen ik in 1999 minister van Cultuur werd, spendeerde de Vlaamse Gemeenschap in totaal 922.000,00 euro aan het Letterenbeleid. Nu, tien jaar later, eindigde ik mijn loopbaan als cultuurminister met een jaarlijks budget voor de Letteren van 11.523.000,00 euro'.

De middelen stegen volgens Anciaux met '1.150 procent'. 'Dit is een pak meer dan de kruimels die volgens Mortier gegeven worden. Met deze stijging staat het Letterenbeleid aan de kop van de stijgers binnen alle beleidsdomeinen van de Vlaamse Overheid. De waarheid heeft haar rechten!', luidt het.