Vier zwangere vrouwen hebben de Belgische staat in kort geding voor de rechter gedaagd. Ze vragen een vaccin tegen de Mexicaanse griep dat geen adjuvans bevat, een stof die de werking van het geneesmiddel ondersteunt. De zaak wordt volgende week woensdag in Brussel gepleit.

De advocaat van de vrouwen, Georges-Henri Beauthier, verdenkt de Franstalige gynaecologenvereniging GGOLFB (Groupement des gynécologues obstétriciens de langue française de Belgique) van partijdigheid wegens haar banden met GlaxoSmithKline. CGOLFB raadt zwangere vrouwen aan zich tegen het A/H1N1-virus te laten inenten, een advies dat ook de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie op 2 november verspreidde.

De Franstalige vereniging 'verhult op haar website helemaal niet dat ze gesponsord wordt door GlaxoSmithKline, de producent van het vaccin met adjuvans', zegt Beauthier in de dagvaarding. GGOLFB was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

De vier zwangere vrouwen vinden dat ze de mogelijkheid moeten hebben om te kiezen voor het vaccin dat het best is in hun situatie. In Frankrijk raadt de overheid voor zwangere vrouwen een vaccin zonder adjuvans aan. In Canada heeft de regering vaccins zonder adjuvans besteld voor zwangere vrouwen. In Zwitserland werd geen groen licht gegeven voor een vaccin met adjuvans voor vrouwen die in verwachting zijn.

Griepcommissaris Marc Van Ranst verklaarde eerder dat het Belgische vaccin (Pandemrix, geproduceerd door GSK) tegen de Mexicaanse griep niet gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Hij is niet gewonnen voor een systeem met twee vaccins, dat 'verwarring zou zaaien'.