Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) is niet te spreken over het belangenconflict dat het parlement van de Duitstalige gemeenschap maandag heeft ingeroepen tegen het voorstel om de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) te splitsen.

Dat de belangen van de Duitstaligen geschaad zouden worden door het dossier-BHV, noemt Peumans ronduit "absurd". Peumans kondigt meteen aan dat hij niet naar de festiviteiten rond de feestdag van de Duitstalige gemeenschap (15 november) gaat.

Het parlement van de Duitstalige gemeenschap riep zoals verwacht maandagavond een nieuw belangenconflict in. Het netelige BHV-dossier belandt daardoor opnieuw voor 120 dagen in de koelkast. De Duitstaligen hopen dat Vlamingen en Franstaligen die tijd gebruiken om een onderhandelde oplossing te zoeken.

Peumans "betreurt" de stap van de Duitstaligen. "Ik vind de redenering dat de problematiek rond het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde de belangen van de Duitstalige gemeenschap, 150 km verderop, zou schaden absurd", zo staat dinsdag te lezen in een persbericht.

De parlementsvoorzitter is ook heel het spel met de belangenconflicten beu. "Een stemming die goedgekeurd wordt door een democratische meerderheid in het Belgische parlement, en bovendien de omzetting van een arrest van het Grondwettelijk Hof betreft, moet aanvaard worden. Het herhaaldelijk inroepen van steeds hetzelfde belangenconflict is misbruik maken van de rechtstaat", luidt het.

Peumans was door Louis Siquet, voorzitter van het parlement van de Duitstalige gemeenschap, en Karl-Heinz Lambertz, minister-president van de Duitstalige gemeenschap, uitgenodigd voor de festiviteiten rond het feest van de Duitstalige gemeenschap, maar laat zich voor die feesten "verontschuldigen".