Wielrenner Frank Vandenbroucke (34) is niet meer. De flamboyante renner werd maandag dood aangetroffen in een hotel in Senegal, waar hij op vakantie was. Een longembolie zou Vandenbroucke fataal zijn geworden.

Het Belgische wielrennen is met Vandenbroucke één van zijn kleurrijkste figuren kwijt. De sportieve topjaren van VDB liggen dan al wel tien jaar achter ons, met zijn scherpe quotes, herhaaldelijke comeback-pogingen en incidentrijke privé-leven bleef VDB nooit lang uit het nieuws.

Vandenbroucke keek erg uit naar zijn vakantie in Senegal. ‘Dat worden tien dagen fitnessen, wat watersporten en ik neem ook een discootje mee. Nu mag het, want mijn seizoen is om’, zei VDB vorige woensdag nog aan onze reporter.

Groot talent

Vandenbroucke was één van de grootste talenten van de Belgische wielersport. Hij was Belgisch kampioen bij de nieuwelingen (1991) en de junioren (1992).

In 1995 won hij Parijs-Brussel, in 1996 de Ronde van Oostenrijk en de Scheldeprijs, in 1997 de Ronde van Luxemburg, in 1998 Gent-Wevelgem en Parijs-Nice, in 1999 de Omloop Het Volk, Luik-Bastenaken-Luik en twee etappes in de Ronde van Spanje.

Bergaf

 

Nadien ging het snel bergaf met VDB. Hij raakte verwikkeld in een dopingzaak rond de beruchte dokter Bernard Sainz en hij kwam meer in het nieuws met zijn privéproblemen dan met zijn prestaties op de fiets.

De laatste jaren probeerde VDB herhaaldelijk zijn plaats in het peloton terug in te nemen, zonder al te veel succes. Het laatste grote wapenfeit van VDB dateert al van 2003. Toen werd hij tweede in de Ronde van Vlaanderen en 11de in Luik-Bastenaken-Luik.