Louise Marie komt militair tussen
Foto: rr
Het fregat Louise-Marie, dat sinds een maand deelneemt aan de Europese operatie Atalanta in de strijd tegen de piraterij, heeft zaterdag voor de eerste keer militair opgetreden. Met wapens hebben ze een kleine boot, die als ’verdacht’ gesignaleerd werd, tot stilstand gedwongen. Dat werd vernomen uit militaire bron.

Het fregat dat patrouilleert in de Golf van Aden, nabij Djibouti, heeft zaterdag een verdacht schip geïdentificeerd dat op 300 meter van een vrachtschip was geraakt. De helicopter 'Alouette III' heeft vervolgens geprobeerd om het bootje van koers te doen veranderen, maar het weigerde. Daarop heeft de helicopter twee keer een reeks schoten afgevuurd net voor de boeg van de versterkte rubberboot, aldus de militaire bron.

Daarop heeft de Louise-Marie een ploeg aan boord gestuurd van de rubberboot. Na inspectie werden alleen dertien vaten brandstof gevonden. Bij gebrek aan bewijzen mocht het bootje zijn tocht verderzetten.

Het gaat over de eerste gewapende interventie van het fregat, sinds het begin september begonnen is aan zijn missie langs de Oost-Afrikaanse kust. De afgelopen maand begeleidde het schip al een gigantisch olieplatform en op 14 september pikte het 38 opvarenden van een zinkende boot op in dezelfde regio.

Het fregat, onder bevel van kapitein Jan De Beurme, zal tot 13 december vertoeven in Afrikaanse wateren, vooraleer het huiswaarts keert. Op 23 december wordt het schip terug verwacht in de haven van Zeebrugge.