11.30 uur - Einde ochtendvergadering
Carl De Keyzer op de ochtendvergadering van De Standaard. Foto: Monica Monté

 'Vandaag wordt De Standaard gemaakt onder leiding van Carl De Keyzer', zegt hoofdredacteur Peter Vandermeersch. 'Leiding met lange 'ij' zeker', lacht De Keyzer. We zijn vertrokken voor een lange, intense dag.

De Keyzer heeft een grote, witte kartonnen farde bij. Rustig haalt hij er prints uit van de beelden die hij zeker in de krant wil. Beter wordt fotografie niet. We zien klassiekers van Cartier-Bresson, Bruce Gilden, Abbas, nog niet uitgegeven werk van Martin Parr en van enkele jonge wolven.

De foto's sluiten aan bij enkele hete actuele hangijzers: het hoofddoekenverbod, Lange Wapper, de opwarming van de aarde, migratie... Maar er zal ver voorbij de kerktoren gekeken worden. De Keyzer wil een krant met internationale allure maken. Een krant allicht die in de lijn ligt van de mission statement van Magnum: 'to chronicle the world and interpret its peoples, events, issues and personalities'.

De Keyzer strooit met mooie anekdotes. Telkens valt op hoe genuanceerd hij is in zijn bewoordingen, hoeveel informatie een detail in zich kan dragen. De dingen zijn nooit zwart-wit.

De taken worden verdeeld. Dat loopt vrij vlot, de voorbije dagen is er duidelijk gebrieft. Alleen over de invulling van de opiniepagina's heerst wat onduidelijkheid.

Bijna onmerkbaar pakt De Keyzer plots zijn Nikon-camera en richt de lens op iets waar wij helemaal niks bijzonders in zien. Een zachte klik. Het oog van de meester.

Wat met de voorpagina van de 'De Keyzer-krant'? 'Ah ja, ik heb een paar ideeën, maar ik heb de foto's jammer genoeg niet bij.' Lichte teleurstelling rond de tafel. Hij beschrijft een van de beelden die hij in gedachten heeft. 'Prachtig', zegt Peter Vandermeersch.