Wie is Carl De Keyzer?
Carl De Keyzer Foto: Monica Monté

Na Luc Tuymans en Jan Fabre heeft De Standaard dit jaar Magnumfotograaf Carl De Keyzer uitgenodigd als hoofdredacteur-voor-één-dag. Een bio in vogelvlucht.

-Geboren in Kortrijk op 27 december 1958.

-Studeerde een half jaar diergeneeskunde, maar koos toen voor een opleiding fotografie aan de Gentse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK).

-Van 1982 tot 1989 was hij ook docent aan het KASK.

- In 1982 richtte De Keyzer samen met Dirk Braeckman en Marc Van Roy de galerie XYZ op. Verschillende fotografen met wereldfaam passeerden er.

-Nog in 1982 publiceerde hij zijn eerste boek, Oogspanning.

-In 1987 publiceerde hij India, het resultaat van vijf maanden reizen door het land over een periode van drie jaar. De Keyzer levert een eerste keer zijn unieke signatuur af. De foto's werden internationaal opgemerkt en gepubliceerd in de Frankfurter Allgemeine Zeitung en The Independent.

-In 1989 verscheen Homo Sovieticus, over de jaren voorafgaand aan de glasnost en perestrojka. Galerie XYZ werd opgedoekt omdat De Keyzer te veel persoonlijke opdrachten kreeg.

-De Keyzer werd in 1990 'nominee' bij Magnum, de eerste stap naar het volwaardige lidmaatschap.

-De Keyzer trok een jaar door de VS en publiceerde in 1992 het boek God Inc., waarin fanatieke godsdientsbeleving centraal staat. Dat jaar wordt hij ook 'associate' bij Magnum, de tweede van drie stappen naar volwaardig lidmaatschap.

-1994: De Keyzer wordt volwaardig Magnum-lid voor het leven.

-In 1996 verscheen East of Eden,over de gebeurtenissen in Rusland en de voormalige Oostbloklanden na de val van de Berlijnse Muur).-

-In 2000 verscheen EVROPA, over de route die Keizer Karel volgde door Europa en wat ervan overblijft.

-In 2003 verscheen Zona, over Siberische gevangeniskampen.

-In 2004: Unvarnished, over een Belgische jeugdgevangenis

-Vorig jaar werkte De Keyzer zijn meest ambitieuze project tot nu toe af: Trinity, een indrukwekkend drieluik over macht, oorlog en politiek. De beelden overspannen een periode van zestien jaar en zijn geïnspireerd op oude genres uit de schilderkunst.