Jürgen Pieters heeft de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies 2008 in de wacht gesleept, zo heeft de universiteit van Gent donderdag meegedeeld. Hij krijgt de prijs voor 'De tranen van de herinnering. Het gesprek met de doden'.

De interprovinciale prijs, die al sinds 1932 wordt uitgereikt, bekroont elk jaar twee genres in het literaire veld. Voor 2008 waren dat het essay en de monografie.

In 'De tranen van de herinnering' (Historische Uitgeverij), dat al aan zijn tweede druk toe is, brengt Pieters  zeven essays bijeen rond de vraag naar de verhouding tussen literatuur en geschiedschrijving. 'De auteur put uit een rijke geschiedenis aan schrijvers, gaande van Homeros tot Barthes, over Vergilius en Dante, Petrarca en Machiavelli, Huygens en Shelley, Flaubert, Michelet, Proust en vele anderen. Het boek is bovendien geschreven in een vlotte vertelstijl voor een ruim leespubliek', zo staat in de mededeling.

Jürgen Pieters is hoogleraar aan de vakgroep Nederlandse Literatuur en Algemene Literatuurwetenschap van de Gentse universiteit. In 2000 mocht hij al de Provinciale Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen ontvangen voor zijn essaybundel 'De honden van King Lear'.