N-VA-kamerlid Ben Weyts is niet te spreken over de berichten dat koning Albert een nieuwe luxejacht ter waarde van 4,6 miljoen euro heeft gekocht. Weyts plaatst de aankoop tegenover de recente 21 juli-toespraak waarin de koning het toenemende materialisme in de samenleving op de korrel nam.

De N-VA'er wil er met een wetsvoorstel voor zorgen dat dergelijke aankopen in de toekomst niet meer gefinancierd kunnen worden met belastinggeld dat bedoeld is voor de werkingskosten van de monarchie.

Woensdag meldde Le Soir Magazine dat de catalogusprijs voor het nieuwe jacht van koning Albert II 4,6 miljoen euro bedraagt. Het is niet het eerste jacht van de koning. In 2007 had hij al de Quatuor gekocht, voor 1,5 miljoen euro.

N-VA-kamerlid Ben Weyts hekelt het feit dat de vorst er 'in deze crisistijden twee luxejachten op na houdt'. 'Op 21 juli riep de koning nog op tot meer ethiek en stak hij een vermanend vingertje op tegen het toenemend materialisme in de samenleving. Twee luxejachten lijken mij bij uitstek een illustratie van materialisme, vooral omdat ze niets van doen hebben met de koninklijke functie. Het is gewoon zuiver privéplezier', aldus Weyts.

Weyts pleit voor een aanpassing van het dotatiesysteem. Hij heeft zelf een wetsvoorstel ingediend waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen de persoonlijke vergoeding (gelijk aan het loon van de eerste minister) en de vergoeding voor de werkingskosten van de koning.

Zo zou de koning nog wel een jacht kunnen kopen, maar enkel met zijn persoonlijke vergoeding of vanuit privékapitaal en niet langer met belastinggeld dat bedoeld is om de werkingskosten van de monarchie te ondersteunen.