De Fatah-beweging van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft zondag de oprichting van een staat naast Israël onderschreven. Tegelijkertijd behoudt Fatah zich het recht voor de wapens op te nemen tegen de bezetting. De organisatie benadrukte wel dat geweldloze methoden om Israël onder druk te zetten, zoals burgerlijke ongehoorzaamheid, demonstraties en het organiseren van steun voor een boycot van Israël in het buitenland, de voorkeur verdienen.

Met een programma dat voorziet in een Palestijnse staat op de Westoever en in de Gazastrook onderscheidt Fatah zich in ideologisch opzicht van de fundamentalistische Hamas. Daarmee zijn ook de politieke lijnen uitgezet voor een volgende krachtmeting, bij verkiezingen in januari.

Het congres, het eerste van Fatah sinds 1989, moest donderdag worden afgesloten, maar duurde drie dagen langer dan gepland. Interne verdeeldheid tussen de oudere en jongere garde en tussen gematigden en militanten was hier debet aan.

De Israëlische minister van defensie Ehud Barak noemde de uitkomst van het congres 'niet erg veelbelovend'. "Maar er is geen andere manier voor het Midden-Oosten dan bij elkaar te zitten en het eens te worden", zei hij.