De lijkwade van Turijn is echt, want er staan Aramese lettertekens op die stammen uit het begin van onze jaartelling. De letters zijn met het blote oog niet te zien. Dit meldt de Italiaanse krant La Stampa op gezag van de historica en medewerkster van het Geheime Archief van het Vaticaan, Barbara Frale. De historica publiceerde een paar jaar geleden een onthullend onderzoek naar de Orde van de Tempeliers.

De lijkwade is een eeuwenoud relikwie binnen het christendom. Zolang de lijkwade bestaat, wordt over de echtheid van het doek gespeculeerd. Diverse wetenschappers uit de hele wereld hebben het uitvoerig geanalyseerd.

Het linnen kleed van 4,36 bij 1,10 meter wordt in de kathedraal van Turijn bewaard en vereerd als de lijkwade waarin Jezus na zijn dood zou zijn gewikkeld. Op het doek is vaag het beeld van een man te zien met verwondingen, die bij een kruisiging ontstaan zouden kunnen zijn. Het officiële standpunt van de rooms-katholieke kerk is dat het om een vervalsing uit de late Middeleeuwen gaat.

Dit wordt gestaafd met de resultaten van een koolstof-14-datering, waaruit bleek dat het kleed uit de periode tussen 1260 en 1390 stamt. Andere wetenschappers bestrijden de uitkomst van het C-14 onderzoek, omdat het verkeerd zou zijn uitgevoerd. Zij wijzen op bepaalde details, die aantonen dat het linnen doek wel degelijk uit de beginperiode van onze jaartelling stamt.

Frale baseert zich op nog niet eerder gepubliceerde resultaten van een onderzoek door de Franse wetenschapper Thierry Castex. Hij zou de Aramese lettertekens hebben ontdekt. Binnenkort verschijnt een boek van de hand van de historica waarin zij haar theorie nader toelicht.

De lijkwade van Turijn is volgend jaar van 10 april tot 23 mei weer voor het publiek te zien in de kathedraal van Turijn. Verwacht wordt dat ook paus Benedictus dan naar de historische doek zal komen kijken. De lijkwade was voor het laatst te zien in het Jubeljaar 2000.