Arrest in zaak-Erdal uitgesteld
Foto: ap
 Er komt vandaag geen uitspraak in het proces tegen zes leden van de Turkse extreem-linkse organisatie DHKP-C. De voorzitter van het Brusselse hof van beroep heeft de heropening van de debatten bevolen. De nieuwe pleidooien starten op 14 oktober. 
Het hof van beroep heropent de debatten omdat het vindt dat de tenlasteleggingen op een andere manier kunnen worden omschreven dan in de dagvaarding stond. Wat bendevorming en terrorisme betreft vraagt het hof zich af of een aantal beklaagden zich niet moeten verantwoorden voor lidmaatschap in plaats van leiderschap zoals het federaal parket had geëist.
 
Voor de criminele organisatie ligt het vraagstuk anders. De wet daarop is gewijzigd in 2005 en het federaal parket heeft de zes beklaagden gedagvaard op basis van de nieuwe bredere wettekst, terwijl de feiten dateren van 1999. Volgens het hof moeten de beklaagden zich dan ook verdedigen op basis van de oude wettekst
 
Derde keer
 
Het is al de derde maal dat het proces tegen de DHKP-C-leden waaronder Fehriye Erdal in beroep wordt gevoerd. Twee eerdere arresten, uitgesproken in Gent en in Antwerpen, werden telkens verbroken door het Hof van Cassatie.
 
De zes beklaagden zijn Musa Asoglu, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Fehriye Erdal, Sükriye Akar Özordulu en Zerrin Sari. Een zevende beklaagde, Dursun Karatas, is ondertussen overleden. Volgens het federaal parket vormden zij een terroristische organisatie die opereerde vanuit een appartement in Duinbergen. Daar vond de politie in 1999 eerder toevallig verboden wapens, munitie, scanners, Turkse paspoorten en rijbewijzen, propagandamateriaal en stempels. 
 
Lang onderzoek
 
Dat betekende het begin van een lang gerechtelijk onderzoek en uiteindelijk werden de zeven in 2006 door de Brugse correctionele rechtbank schuldig bevonden en veroordeeld. De voorzitter van die Brugse rechtbank was rechter Freddy Troch, die daarvoor speciaal vanuit de rechtbank van Dendermonde was aangesteld.
 
Het Gentse hof van beroep bevestigde de veroordeling op 7 november 2006, maar het Hof van Cassatie oordeelde in april 2007 dat de aanstelling van rechter Troch een schijn van partijdigheid had veroorzaakt en verbrak de veroordelingen.
 
Het DHKP-C-dossier verhuisde dan naar het hof van beroep in Antwerpen en dat hof sprak de zeven op 7 februari 2008 verrassend vrij van de beschuldiging van terrorisme. Drie van hen, onder meer de voortvluchtige Fehriye Erdal, kregen wel straffen met uitstel voor inbreuken op de wapenwet.  

Ditmaal was het het federaal parket dat naar het Hof van Cassatie trok.