Einde verhaal voor Vandenbroucke
Foto: rr

BRUSSEL -  In de nieuwe Vlaamse regering is geen plaats meer voor Frank Vandenbroucke, die in de eerste regering-Peeters nog vice-minister-president was. De conflicten met voorzitster Caroline Gennez en zijn koppigheid tijdens de regeringsonderhandelingen deden hem de das om. Vandenbroucke wenst de nieuwe ploeg in een korte mededeling alle succes toe.

 Dat hij verdwijnt uit de Vlaamse regering is geen echt grote verrassing meer, na de heisa die binnen én buiten de SP.A is ontstaan rond zijn figuur. Vandenbroucke wekte tijdens de onderhandelingen heel wat wrevel op bij de coalitiepartners CD&V en N-VA, maar zeker ook bij Gennez en de partijtop. Het is na de incidenten van de voorbije jaren - met de opeenvolgende voorzitters Steve Stevaert, Johan Vande Lanotte en nu Gennez - wellicht een beetje de spreekwoordelijke druppel geweest.
 

In een eerste korte reactie op zijn afscheid van de Vlaamse regering zegt Frank Vandenbroucke dat het een eer is geweest om vijf jaar minister te kunnen zijn in de Vlaamse regering.  "Ik dank al diegenen met wie ik gedurende die jaren samengewerkt heb, ambtenaren en medewerkers op alle niveaus van de Vlaamse administratie en van mijn kabinet. Mijn dank gaat ook uit naar de SP.A-militanten die er met hun inzet voor gezorgd hebben dat dit beleid ook omgezet werd in een sterke verkiezingscampagne", luidt het nog.