Het proces tegen de voormalige woordvoerster van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag (het ICTY), Florence Hartmann, is uitgesteld tot 1 juli. De Franse journaliste moet zich verantwoorden wegens smaad ten opzichte van het VN-Tribunaal.

Het proces, dat maandag geopend werd, "zal op 1 juli hervatten met het verhoor van een getuige van de verdediging", aldus Guénaël Mettraux, advocaat van Hartmann. "De rechtbank zal vervolgens de vordering van de procureur en de pleidooien van de verdediging aanhoren".

De 46-jarige Hartmann wordt beschuldigd van het openbaar maken van zogenaamde Servische staatsgeheimen. De journaliste had in 2007 in een boek en in een andere publicatie gewag gemaakt van Servische geheime documenten, die ter beschikking lagen van het Tribunaal. Daarbij ging het om documenten van de hoogste defensieraad van Servië uit de geheime staatsarchieven van Belgrado.

Uit de documenten blijkt zogezegd dat de Servische staat in de volkerenmoord in Bosnië tijdens de Balkanoorlog van 1991 tot 1995 rechtstreeks betrokken was - daaronder ook het bloedbad van 1995 op meer dan 8.000 moslims in de Bosnische stad Srebrenica.

De regering in Belgrado had het Tribunaal de documenten voor het proces tegen de later in gevangenschap gestorven Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic overhandigd. Ze had de garantie gekregen dat de documenten geheim zouden blijven en uitsluitend in het proces van Milosvic gebruikt zouden worden.

De Française riskeert zeven jaar gevangenisstraf of een geldboete van 100.000 euro. Het proces zou drie dagen in beslag nemen.