'Bruggenbouwers' Jeroen Brouwers en Jozef Deleu vallen in de prijzen
Jeroen Brouwers Foto: koen bauters
De eerste prijs voor Vlaams-Nederlandse Culturele Samenwerking gaat naar de Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers en de Vlaamse dichter-essayist Jozef Deleu. Dat maakte de jury dinsdag bekend. De nieuwe, tweejaarlijkse bekroning is een initiatief van de Vlaamse minister van Cultuur, Bert Anciaux (SP.A).

De prijs gaat telkens naar een Nederlander en een Vlaming die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maakten als culturele bruggenbouwers tussen Vlaanderen en Nederland. De laureaten worden voor hun inzet beloond met elk 25.000 euro. 

In de jury zetelden onder meer Klara-netmanager Chantal Pattyn en Karl Van den Broeck, de hoofdredacteur van Knack. Voorzitter was Dorian van der Brempt, de directeur van het Vlaams-Nederlands Huis 'deBuren'. 

Het rapport looft Deleu en Brouwers als 'twee monumenten met een enorme staat van dienst, beiden al decennialang in een succesvolle, spannende en vooral inspirerende relatie tot Vlaanderen en Nederland'.

Jozef Deleu (72) richtte in 1957 het driemaandelijkse tijdschrift Ons Erfdeel op, over culturele betrekkingen tussen Nederland en Vlaanderen. Hij was er tot 2002 hoofdredacteur. Een jaar later startte hij Het Liegend Konijn, een tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie waarvan hij de enige redacteur is. Deleu mag zich sinds 1994 eredoctor aan de Universiteit Gent noemen en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Regering.

Jeroen Brouwers (69) schreef onder meer de romans Bezonken Rood (1981), Geheime Kamers (2000) en Datumloze Dagen (2007). Voor die laatste twee werken kreeg hij telkens een Gouden Uil. In 2007 weigerde hij de Prijs der Nederlandse Letteren, omdat hij zich onheus behandeld voelde door de Taalunie.

Op zondag 28 juni 2009 wordt de prijs door minister Anciaux uitgereikt in de Aula Geertrij Cordeys in Diest.