Alfacam amper geraakt in eerste kwartaal overgangsjaar
Televisiedienstenbedrijf Alfacam heeft in het eerste kwartaal de omzet licht zien dalen in vergelijking met de overeenkomstige periode vorig boekjaar. Dat meldt de Lintse groep. "De afwezigheid van grote projecten in overgangsjaar 2009 werd gecompenseerd door de sterke groei van het Eurocam Media Center en de bouw van wagens voor derden", weet ceo Gabriel Fehervari.
De omzet over het eerste kwartaal kwam uit op 6,1 miljoen euro, ten opzichte van 6,4 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2008. Ten opzichte van het vorige onpare jaar 2007 was er een omzetstijging van 68 procent. Volgens Alfacam is dat een betere vergelijkingsbasis gezien het cyclische karakter van zijn business. 
 
Het segment 'Multicameratelevisiediensten' zag de omzet dalen van 4,8 miljoen euro in 2008 tot 3,7 miljoen euro in het voorbije kwartaal. Naast de verkoop van een regiewagen aan de Biblioteca Alexandrina, haalde Alfacam een "reuzenopdracht" binnen voor een Arabische klant waarbij het bedrijf een nieuwe regiewagen van het type >30 camera's zal bouwen. 0,3 miljoen euro werd in het eerste kwartaal geboekt; de rest zal in het tweede en derde kwartaal in de boeken worden opgenomen. 
 
De divisie 'Eurocam Media Center' kende een explosieve omzetgroei van 116 procent tot 1,5 miljoen euro, voornamelijk te danken aan de hoge bezettingsgraad van de studio's. De omzet in de divisie 'Content' daalde licht tot 0,8 miljoen euro. De inkomsten uit het EXQI-project dat momenteel wordt voorbereid, worden pas in de tweede jaarhelft van 2010 verwacht. 
 
De huidige cijfers en geplande projecten geven aan dat 2009 positief verder zal evolueren, stelt Alfacam. Voor het tweede kwartaal staan nog verschillende opvallende projecten op tafel, zoals de UEFA Cup finale in Istanboel en het Eurovisie Songfestival in Moskou. Verder plant Alfacam nog de verkoop van minstens 1 grote tweedehandsregiewagen. "Ook het Eurocam Media Center zal voor de rest van 2009 op volle toeren blijven draaien", klinkt het.