KU Leuven verkiest Mark Waer tot rector
Foto: photo news
De nierspecialist Mark Waer (58) wordt de volgende rector van de Leuvense universiteit. De professoren, assistenten en studenten hebben daarmee voor continuïteit gekozen.
Mark Waer, de huidige vice-rector van de KU Leuven, is vrijdag met 54 procent van de stemmen tot rector van de universiteit verkozen. Waer haalde het in de tweede ronde van zijn tegenstander Koen Geens, jurist en tot voor kort kabinetschef van minister-president Kris Peeters. 
 
Met verkiezing van Mark Waer hebben de stemgerechtigde professoren, assistenten en studenten voor continuïteit en zekerheid gekozen. Waer was als vice-rector al mee verantwoordelijk voor het universiteitsbeleid van de voorbije vier jaar, en was de kandidaat van het establishment. 
 
Koen Geens (51) is als voormalig kabinetschef en mede-architect van de associatie (netwerk van universiteit en twaalf hogescholen) ook een establishmentfiguur, maar in deze rectorcampagna was hij de outsider. Bij het beleid van de voorbije jaren was hij niet betrokken.
 
De 120 stemgerechtigde studenten hebben bij deze rectroverkiezing niet ‘en bloc’ gestemd. Traditioneel probeert de studentenbeweging dat nochtans wel te doen, om haar stem electoraal zwaarder te doen wegen. Maar voor de eerste ronde (afgelopen dinsdag) noch voor de tweede ronde (gisteren) zijn de studenten het onderling eens geraakt.
 
Na een tumultueuze vergadering donderdagavond heeft uiteindelijk een krappe meerderheid van de stemgerechtigde studenten beslist om voor Waer te stemmen. 
 
Aan deze rectorverkiezing is een vrij makke campagne voorafgegaan. De kandidaten wilden de emoties die na de negatieve evaluatie van de huidige rector Marc Vervenne waren opgelaaid, niet aanwakkeren. Vervenne was vier jaar geleden tot rector verkozen, maar mocht na een negatieve evaluatie afgelopen december geen tweede mandaat opnemen.
 
Mark Waer komt als rector sowieso niet in aanmerking voor een tweede mandaat omdat hij te dicht tegen de pensioenleeftijd aan zit.