De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdagavond alarmfase 5 afgekondigd voor de Mexicaanse griep, zo meldt directeur-generaal Margaret Chan van de Wereldgezondheidsorganisatie. Alarmfase 5 is het op één na hoogste niveau. De WHO geeft daarmee aan dat een pandemie op in aantocht is. Bij 6, de hoogste fase, is de pandemie een feit.

Na de eerste bijeenkomst van het noodcomité op zaterdag riep de EHO de uitbraak van varkensgriep uit tot internationale noodsituatie. Maandag werd het alarm verhoogd van fase 3 naar fase 4, ten teken dat het risico van een wereldwijde uitbraak was toegenomen.

"Het is duidelijk dat het virus zich verspreidt en er zijn geen aanwijzingen dat het tempo waarin dat gebeurt afneemt," zei Keiji Fukuda, chef griepdivisie van de WHO.

Stapt de WHO over op alarmfase 5 -voortgaande overdracht van mens op mens in minstens twee landen- dan geeft zij toe dat een pandemie in aantocht is. WHO-chef Margaret Chan bracht woensdag zo’n honderdvijftig deskundigen bijeen om de laatste gegevens over verspreiding, symptomen en mogelijke bestrijding van de nieuwe griep door te nemen.

In Mexico, waar de ziekte het eerst serieus om zich heen greep, zijn 159 mensen overleden en meer dan 2400 mensen ziek geworden. De Verenigde Staten meldden woensdag bijna honderd ziektegevallen en verspreiding van de griep over tien staten, reikend van kust tot kust. In de VS deed zich tot nu toe een sterfgeval voor: een Mexicaanse peuter die met zijn ouders uit Mexico was gekomen.

Ook in Europa rukt de griep op. Duitsland meldde woensdag voor het eerst drie gevallen. Spanje had woensdag tien gevallen, Groot-Brittannië vijf en Oostenrijk een. Frankrijk onderzoekt 32 mogelijke gevallen. De ministers van volksgezondheid van de Europese Unie komen donderdag in Luxemburg bijeen om preventieve maatregelen en methodes voor diagnose en behandeling op elkaar af te stemmen. De Franse regering wil dat alle vliegverkeer uit Mexico naar Europa wordt stopgezet.

Andere landen met griepgevallen zijn Canada (13), Nieuw-Zeeland (14) en Israël (2).