Het Mechelse telecombedrijf Telenet heeft er in het eerste kwartaal een recordaantal abonnees bijgekregen. Dankzij ook de overname van Interkabel, nam het totale abonneebestand toe tot meer dan vier miljoen. Telenet boekte tijdens de eerste drie maanden van het jaar een nettowinst van 8,6 miljoen euro en bevestigt de verwachtingen voor het volledige boekjaar. Het lanceert dit jaar ook een sociaal tarief voor internet.

"In de huidige uitdagende economische en concurrerende omgeving, stelden wij met genoegen een record nettogroei vast voor elk van onze drie residentiële kernproductgroepen: breedbandinternet, vaste telefonie en digitale televisie", stelt Telenet in een persbericht over de eerstekwartaalresultaten.

Netto kreeg het bedrijf er in het eerste kwartaal 184.000 nieuwe abonnees bij. Het telt nu meer dan een miljoen abonnees voor breedbandinternet, 665.000 vaste telefonieabonnees en 94.000 mobiele abonnees. Bij de tv-diensten zijn er bijna 2,4 miljoen abonnees, waarvan 780.000 voor digitale televisie.

Deze organische aangroei en de verwerving van 763.000 televisieabonnees van Interkabel in oktober 2008, bezorgden Telenet voor het eerste kwartaal een omzetgroei van 16 procent tegenover een jaar eerder, tot 286,3 miljoen euro. Zonder de Interkabelovername, die ruim 24 miljoen euro bijdroeg aan de omzet, steeg de omzet met ruim 6 procent.

De bedrijfswinst steeg met 28 procent tot 73,2 miljoen euro. Netto boekte Telenet een kwartaalwinst van 8,6 miljoen euro, tegenover een verlies van 6,8 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2008.

Hoewel het bedrijf "voorzichtig" is over de rest van het jaar, bevestigt het de vooruitzichten van een omzetgroei en een toename van de ebitda (winst voor intrest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) van telkens "meer dan 12 procent".

Telenet kondigde woensdag nog een sociaal tarief voor internet aan, geldig voor iedereen met een Omnio-statuut. Dat wordt toegekend aan mensen met een laag gezinsinkomen. Zij krijgen vanaf augustus 7 euro korting per maand op alle internetproducten. Dat betekent een prijs van 13 euro per maand voor het basisinternetproduct, zo meldt Telenet.