Fortis Bank is verheugd over de positieve uitslag van de stemming onder de aandeelhouders van Fortis holding en "kan nu gaan uitzien naar een nieuwe toekomst met BNP Paribas".

Dat is de eerste reactie van Fortis Bank op de goedkeuring van de verkoop van 75 procent van de bank aan BNP Paribas. De overige 25 procent blijft in handen van de Belgische staat.

 Met de dubbele goedkeuring door de aandeelhouders van Fortis holding, in Gent dinsdag en Utrecht woensdag, "komt een einde aan een lange periode van onzekerheid voor klanten en medewerkers", zo luidt het.
 
Fortis Bank wijst erop dat BNP Paribas de voorbije maanden een aantal toezeggingen heeft gedaan. Zo zal België het thuisland worden van een aantal Europese dan wel wereldwijde competentiecentra van de groep. De Franse bank heeft ook toegezegd dat er geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden. "BNP geeft de voorkeur aan mobiliteit binnen de groep en aan natuurlijk verloop." Voorts zal de voorzitter van de raad van bestuur de Belgische nationaliteit bezitten, aldus Fortis Bank.

 "Net als in andere landen waar BNP Paribas op de binnenlandse retailmarkt actief is, zullen dedeposito's die in een land worden aangetrokken, binnen dat land blijven en gebruikt worden omleningen te verstrekken. Belgische bedrijven kunnen gerust zijn dat de besluitvorming rondkredietverlening lokaal zal blijven plaatsvinden", luidt het in een persbericht.

"De combinatie BNP Paribas, BGL (Banque générale du Luxembourg, nvdr) en Fortis Bank zal naar verwachting de grootste bankengroep van Europa worden. De groep beschikt over vier thuismarkten voor retailactiviteiten (België, Frankrijk, Italië en Luxemburg). Het depositobestand overschrijdt de EUR 540 miljard", meldt Fortis Bank nog.

"Wij sluiten ons aan bij een van de meest solide bankengroepen in Europa. Zo kunnen wij de Belgische en Luxemburgse economieën onder alle omstandigheden weer optimaal bedienen", stelt de CEO van Fortis Bank, Filip Dierckx.

Ook MR-vicepremier Didier Reynders reageert woensdagnamiddag verheugd op de goedkeuring van het akkoord tussen de staat, BNP Paribas en de Fortis Holding op de algemene vergadering in Utrecht. "We gaan nu de akkoorden uitvoeren, we hopen de closing-operatie in de loop van de maand mei af te sluiten en gaan de Europese commissie de details van de operatie overmaken", aldus Reynders.

De minister van Financiën benadrukte dat drievierde van de aandeelhouders van de Fortis Holding het akkoord hebben goedgekeurd. "Ik hoop dat we nu het project van de bankverzekeraar kunnen ontwikkelen met alle actoren. Ik hoop dat we in de komende maanden en jaren opnieuw waarde kunnen creëren binnen de bank en de verzekeraar, de bescherming van de spaarders kunnen voortzetten, perspectieven aan het personeel kunnen bieden, de risico's voor de belastingbetaler beperken en een antwoord bieden aan de legitieme wens van de aandeelhouders om opnieuw een waarde te vinden voor hun aandelen", stelde de vicepremier.