De Crem stuurt fregat naar Somalië
Foto: rr
 Het fregat 'Louise Marie' van de Belgische marine vertrekt op 17 augustus naar Somalië. Het zal gedurende 4,5 maanden deelnemen aan de Europese operatie 'Atalanta' in de strijd tegen de piraterij voor de kust van Somalië. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem aangekondigd. 

België engageerde zich er reeds vorig jaar toe deel te nemen aan de operatie 'Atalanta' van de Europese Unie. Die ging op 8 december van start. De precieze data van de missie waren nog niet bekend. Het sturen van het schip moet formeel worden bevestigd door de ministerraad.

Het is de bedoeling dat de 'Louise Marie' op 17 augustus Zeebrugge verlaat met als doel op 1 september ter plaatse te zijn. De opdracht zal tot 16 december duren. De thuiskomst in Zeebrugge staat voor 23 december geprogrammeerd, zei minister De Crem in de Kamercommissie Defensie.
 
Piraten
 
Het fregat moet er schepen escorteren die hulpgoederen van het Wereldvoedselprogramma transporteren, patrouilleren in de Golf van Aden, konvooien van handelsschepen volgen en in voorkomend geval optreden tegen piraten in uitvoering van resolutie 1851 van de VN-Veiligheidsraad, die op 16 december werd goedgekeurd.
      
Minister De Crem herinnerde er aan dat ons land volgens de huidige wetgeving geen piraten kan vasthouden en berechten, tenzij hun daden 'een rechtstreekse band' hebben met de Belgische belangen of inwoners. Gevangengenomen piraten kunnen aan de Keniaanse autoriteiten worden uitgeleverd, die ze wel kunnen berechten.
 
Officier
 
Momenteel is een Belgische officier aan boord van het Portugese fregat 'Monte Real', zei de minister nog. Dat bevindt zich sinds einde maart in de Golf van Aden, in het kader van een Navo-operatie tegen piraterij.