Bezetting Gentse faculteit Rechtsgeleerdheid afgelopen
Foto: gia

De bezetting van de auditoria van de afdeling Criminologie van de Gentse universiteit door een groep anarchisten, is zonder geweld beëindigd. Dat meldt de Gentse lokale politie. De politie pakte zeven personen op nadat een twintigtal actievoerders probeerde te vluchten.

De anarchisten hadden vanmorgen drie auditoria bezet uit solidariteit met 'de opstanden in de gevangenissen en gesloten centra'. De jongeren waren gemaskerd en hadden de actie goed voorbereid. De toegangsdeuren waren gebarricadeerd, de klinken van de deuren gehaald en de ramen afgeplakt.

De politie deed geen inval, zoals eerder gemeld, maar het waren de actievoerders die probeerden te vluchten. Ze probeerden langs een van de uitgangen te ontsnappen aan de politie. Het ging om ongeveer 25 personen, zegt de lokale politie. Zeven van hen konden in de omgeving gevat worden. Ze mochten beschikken na verhoor. 

De universiteit heeft nog geen klacht ingediend, maar wel een schadeclaim. De betrokkenen riskeren een vervolging voor de correctionele rechtbank omdat het gaat aan beschadigingen van 'goederen van algemeen nut', aldus de lokale politie. De actievoerders zouden enkele honderden euro schade toegebracht hebben aan het meubilair.