Na de iPhone, de Hi-phone
Het Chinese antwoord op de iPhone: de Hi-phone Foto: rr

Van de afgeronde, platte vorm en de touch-screen tot de interface: op het eerste gezicht hebben we een bekende iPhone in de hand. Maar dat is schijn. Maak kennis met de Hi-Phone, het Chinese antwoord op de succestelefoon van Apple.

Het namaken van telefoons is in Azië de nieuwe booming business. De strategie van die bedrijven is eenvoudig: steel!

Nadat ze jaren valse luxegoederen en goedkope dvd's hebben gemaakt, hopen ze nu wat van het marktaandeel van de grootste gsm-producenten af te knabbelen.

Honderden kleine bedrijfjes, vaak met hooguit tien werknemers, brengen iPhone-klonen voor slechts 20 dollar op de zwarte markt. De verkoop van de fake-toestellen is al goed voor 20% van de Chinese verkoop, de grootste mobiele telefoonmarkt van de wereld.

Maar niet enkel Apple krijgt rake klappen: ook Nokia (Nckia op de zwarte markt) en Samsung (Sumsung) ontsnappen niet aan de kopieerwoede.

De grote merken trekken hard aan de mouw van de Chinese overheid om dringend maatregelen te nemen. Ze richten zich ook direct naar de consumenten en waarschuwen voor de potentiële gevaren voor de gezondheid.

Volgens een Chinese consumentenorganisatie zijn defecte mobiele telefoons de vaakst gehoorde klacht bij consumenten. Telefoonverkoper Liu Zeyu trekt zich in een interview aan de New York Times niets aan van de kritiek. 'Onze telefoon is nog beter dan de iPhone. Ons doel is een telefoon te creëren die Chinese trots uitstraalt.'