De zinksmelter Nyrstar zag in de eerste drie maanden van 2009 de productie van zink met 30 procent terugvallen. Dat blijkt uit een kwalitatieve update over het eerste kwartaal. De daling is het gevolg van de productieverlagingen in meerdere vestigingen, waaronder die in het Belgische Balen.

 "De ernstige wereldwijde crisis hield aan tijdens het eerste kwartaal, wat leidde tot een sterk gereduceerde vraag naar zink en andere goederen. De snelle reactie van Nyrstar en de zinkindustrie daarop met een productieverlaging hielp bij het stabiliseren van de voorraadniveaus en de zinkprijzen gedurende het kwartaal", laat het bedrijf weten.

Nyrstar maakt ook de plannen bekend om de kostenbasis te evalueren. Vanaf 2010 moet die oefening elk jaar "meer dan 50 miljoen euro aan duurzame besparingen" opleveren. In 2009 moet de helft van de besparingen worden bewerkstelligd, waar Nyrstar dit jaar een eenmalige herstructureringslast neemt van 16 miljoen euro.

De nettokaspositie nam in het eerste kwartaal met 29 miljoen euro toe tot 176 miljoen euro. Nyrstar bleek aan het einde van het kwartaal ook schuldenvrij. "Dankzij onze sterke cashpositie en het uitblijven van schulden zijn we ideaal geplaatst om de crisis te overleven en de vennootschap voor te bereiden op groei", zegt de nieuwe CEO Roland Junck in de mededeling.

 Financiële details verschaft Nyrstar in het bericht niet. Wel luidt het dat de financiële prestaties in het eerste kwartaal "in lijn zijn met de verwachtingen van het management" en positief werden beïnvloed door de kostencontrole.