ArcelorMittal slikt kwartaalverlies van 1 miljard dollar
Foto: reuters
ArcelorMittal, de grootste staalproducent ter wereld, heeft een tweede kwartaalverlies op rij geleden. Het bedrijf wil 3 miljard dolalr ophalen met aandelen en converteerbare obligaties.

Het nettoverlies tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kwam uit op 1,06 miljard dollar (803 miljoen euro), tegenover een nettowinst van 2,37 miljard dollar tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft ArcelorMittal woensdag bekendgemaakt.

 Per aandeel bedroeg het verlies 0,78 dollar, tegenover een winst van 1,68 dollar tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Het verlies was fors hoger dan de 594 miljoen dollar waar analisten, gepolst door Bloomberg, op gerekend hadden. De omzet halveerde tot 15,1 miljard dollar.

Minder bestellingen door de auto- en bouwsector duwden de staalprijzen tot het laagste niveau in zes jaar. Volgens de World Steel Association zal het staalverbruik bovendien met 15 procent afnemen in 2009.

Om zijn kapitaalpositie te versterken en dus zijn schuldpositie af te bouwen, wil ArcelorMittal 3 miljard dollar (2,62 miljard euro) ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen en converteerbare obligaties. Dat heeft het bedrijf  woensdag aangekondigd in een e-mail.

 De aandelenuitgifte moet 2,5 miljard dollar in het laatje brengen, de obligaties - met looptijd tot 2014 - 500 miljoen dollar. De familie Mittal zou zich voor minstens 10 procent inschrijven in de aandelenemissie.

 Nadat het nieuws van de nieuwe uitgifte bekend raakte, ging het aandeel ArcelorMittal op de beurs van Amsterdam tot 11 procent in het rood. Iets over halfvijf woensdagmiddag noteerde het aandeel tegen 5,57 procent verlies.

 Eerder woensdag maakte ArcelorMittal bekend dat het in het eerste kwartaal 2008 een verlies van ruim 1 miljard dollar heeft geleden, vooral te wijten aan de wereldwijd fors gedaalde vraag naar staal. Een van de gevolgen is dat het bedrijf zijn ijzerexploitatieactiviteiten in Liberia, in West-Afrika, terugschroeft. Daarbij zijn de voorbije weken 1.480 jobs gesneuveld, zo luidt het. Het gaat om 80 directe jobs, 1.300 indirecte jobs en ongeveer honderd contracten van buitenlandse experten.