Eerst deden ze het niet, nu dan toch. Google zal eerstdaags een aangifte doen bij de Privacycommissie voor zijn activiteiten in België voor de internetservice Street Views.

Aanvankelijk was de internetgigant dat niet van plan. ‘Zij gingen ervan uit dat het niet hoefde, omdat ze een certificaat hadden voor gegevensverkeer tussen Europa en de VS en verwerking in de States’, zegt woordvoerder Emmanuel Vincart van de commissie.

‘Wij zagen dat anders. In onze privacywet staat dat ook buitenlandse vestigingen die op een geautomatiseerde manier persoonlijke gegevens verwerken, een aangifteverplichting hebben.’

De commissie is blij dat Google nu toch erkent dat de wet op hen van toepassing is. ‘Het biedt rechtszekerheid voor de burgers. Google moet een contactpersoon aanstellen waar alle burgers die vinden dat de foto’s hun privacy schenden, terecht kunnen.’

Ze zijn nu ook onderworpen aan een informatieplicht over de verwerking van de gegevens en mogen de foto’s niet voor andere doeleinden dan Street View gebruiken.

Google Street View laat een camerawagen panoramische foto’s maken van straten. Die beelden komen dan op de website, gekoppeld aan Google Maps. Ze stellen je in staat een virtuele wandeling door een stad te maken.

In België komt eerst Brussel aan de beurt en andere steden volgen. Het zal nog enkele maanden duren voor de straatfoto’s on line te bekijken zijn.

De Vlaamse overheid heeft voor CycloMedia, dat alle verkeersborden van de Vlaamse wegen via camera’s in kaart brengt, ook een aangifte gedaan.